Wie was Hermanus Knuvelder?

10 apr

“H. Knuvelder 1890” staat er op een sluitsteen in de voorgevel.

Een zoektocht naar deze man leverde op dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om Hermanus Knuvelder, geboren in 1853 in Arnhem uit het huwelijk tussen Stephanus Knuvelder (beroep kuiper) en Engelina Hölzer (geen beroep).

Hermanus’ pa stierf op 20 januari 1877 en twee weken later trouwde hij met Anna Maria van Stuijvenberg uit Huissen. Ze kregen twee kinderen: Stephanus Albertus (1878) En Gerrit (03-05-1887).
Anna Maria sterft op 10 oktober 1912 op 66 jarige leeftijd in Arnhem. Een dag later wordt haar overlijden aangegeven bij het stadhuis, maar bijna een maand later wordt het óók aangegeven op het stadhuis van Utrecht.

Nog geen anderhalf jaar na de dood van zijn moeder, overlijdt Stephanus ook, op 8 februari 1914 in Arnhem.
Hermanus zelf overlijdt op 67 jarige leeftijd op 9 februari 1920. Hij maakt helaas niet meer mee dat zijn jongste zoon Gerrit op 23 april 1920 in het huwelijk treedt met Maria Margaretha Wouters uit Elsloo, Limburg. Ze trouwen daar, dus zullen daar wellicht ook zijn gaan wonen.

Hermanus is gestorven in Utrecht, dus hij woonde al niet meer in het huis op de Nijhoffstraat. Heeft hij er sowieso wel gewoond? Hij had net een kindje gekregen (Gerrit), maar hij was kuiper en later arbeider van beroep. Uit een verhaal op internet over de broer van Hermanus (mooi mooi mooi verhaal!!) blijkt dat er met het overlijden van de oude Knuvelder in 1877 gedonder is geweest om de erfenis vanwege een aantal ‘roerende en onroerende goederen’ die verdeeld moesten worden.

Hermanus had meer broers, maar misschien heeft hij toch een aardig centje aan alles overgehouden? Maar dan nog past een kuiper nu niet echt in het huis te visualiseren, vanwege de rozetten en kooflijsten op zowel begane grond als boven. Zoon Stephanus was sigarenmaker tot zijn dood, maar krap 12 toen het huis af was. Het was vast niet voor hem..

Wat heeft die Hermanus Knuvelder toch gedaan in dat huis?! Binnenkort terug naar het Gelders Archief; sinds 1855 verschijnt jaarlijks het Adresboek van Arnhem en die staan in het archief op microfilm 🙂 achter elk adres staat een naam en beroep. Dan is het snel uitgevonden wat ie uitgevreten heeft op de Nijhoffstraat!

Dan nog even over die broer van Hermanus.. Daar is namelijk een heel boek over geschreven! Terwijl Hermanus druk bezig was – gaan we dan maar even vanuit – runde zijn broer Engelbertus Millekes in Nijmegen een tweetal hoerenhuizen in de benedenstad 🙂 Daarvoor was hij bordeelhouder/slager aan de Voerweg tegenover het park. Het hele verhaal is compleet met een bij zijn stiefdochter verwekt zoontje en een schunnig straatrijmpje dat over zijn echtgenote Sophia Kallerhoff gaat:

Daar op de hoek van de Steenstraat, daar woont Sofie,
Daar kun je fiedele, voor veertig spie (cent),
Kom jij maar naar boven, ik ben alleen,
Ik heb mijn fiedeltje voor iedereen, 
Ik ga vast liggen in die hoek,
Haal jij je strijkstok maar uit je broek.

Deze informatie komt grotendeels van de site over het boek van André Kersten, ik heb hem gemaild of ik het boek nog kan kopen 🙂

Ah, en dan afsluitend nog een familielink: Gerard Knuvelder (Arnhem 1902 – Eindhoven 1982) is de kleinzoon van een andere broer van Hermanus: Gerardus Knuvelder. Onze Gait jr. was een literair historicus en (politiek) criticus die een belangrijk handboek heeft geschreven.

5 Reacties naar “Wie was Hermanus Knuvelder?”

 1. huissie huissie 22/04/2011 bij 09:52 #

  Saillante details: ik run een maatschap met Gijs.. En die woont in Nijmegen op exact dezelfde plek als waar broer Knuvelder zijn bordeel had zitten!! En Bouli, die komt uit Elsloo (LB), waar Knuvelder jr. zijn bruid vond en is gaan wonen.. 🙂

 2. andré l.s. kersten 12/05/2011 bij 13:34 #

  Ik ben de biograaf van het geslacht Knuvelder en naamsvarianten. Als je meer wilt weten over deze Knuvelder, dan mail me maar. Er is nog genoeg te vertellen.

 3. Jo Odekerken 18/02/2012 bij 09:31 #

  Interessant artikel. Ik ben een kleinzoon van de in het artikel genoemde Gerrit Knuvelder.

  • huissie huissie 18/02/2012 bij 18:19 #

   Dag Jo, wat een leuke reactie!! Uw opa heeft van zijn derde tot zijn zesde jaar in ons huis gewoond!! Daarna verhuisde het gezin naar een klein en donker arbeidershuisje in hartje oud Klarendal..wat een verschil moet dat zijn geweest!!

   Op dit moment is op de eerste en zolderverdieping de oude planken ondervloer tevoorschijn gehaald, het laat goed zien hoe het huis na de oplevering in 1890 eruit heeft gezien, waar de muren zaten, de inbouwkasten, de lampen etc. Ik denk dat uw opa in het kleinste kamertje achter op zolder de slaapkamer had met zijn broer! Ze hadden in dat geval het platje om stiekem ’s nachts naar buiten te gaan en in de achtertuinen te kijken 🙂

   Heeft u misschien nog (oude) foto’s van uw opa? Ik zou ze heel graag eens willen zien in dat geval!

 4. Leo Knuvelder 05/04/2015 bij 23:11 #

  Ik weet dat één van deze broers naar Amerika is gegaan heb nooit de naam kunnen uitvinden (misschien Kate Knuvelder een nazaat ? ) Ben een nazaat van Stephanus Knuvelder (ook kuiper ?) —> Gerrit Knuvelder geb 1893 —> Leonardus Knuvelder geb 1938

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: